Samlaralbum

1968 års Fotbollsalbum. Den hårdskjutande landslagsspelaren är Ove Ohlsson.

Första egentliga svenska samlaralbumet för fotbollsbilder var det som Williams Förlag gav ut 1968.
Med samlaralbum menar jag då, ett förtryckt album där varje spelare har en given plats. 
Williams album var på 64 sidor i A4-storlek. Det innehåller 200 bilder i storlek 94x65 mm. Man fick själv klistra in bilderna med någon form av klister (det var långt senare som de självhäftande bilderna kom, 80-talet ?). En påse med bilder kostade 50 öre, och innehöll om jag mins rätt fyra bilder.
 

Fotboll 68

Baksida av bild, trots att man klistrade in bilderna i album finns det baksidestext. Korten numrerades 1-200, först Landslaget, sedan övriga Allsvenska lag i bokstavsordning från AIK till Öster. 
Fotboll 68 såldes i påsar, även dessa pryddes av Ove Ohlsson.

Katalog Fotboll 68

Katalog med samtliga bilder. Totalt 15 sidor, framsida, baksida och 13 lag.
PRIS: 50:-

Katalog i miniformat. 15 A4-sidor läsbar text.

Fotboll VM 70

Albumet som, kostade 2:-, pryds av Ove Kindvall i kamp med en Mexikansk spelare.

Ett album som gavs ut av Semic. Albumet är "obekvämt" att förvara, eftersom det är lite större än A4 (33x24 cm). Totalt handlar det om 36 sidor, på 17 av dessa avbildas spelarna. Sverige består av 32 spelare (två sidor), med de övriga 15 lagen får en sida var (16 bilder). Bilderna klistras in i överkanten, detta för att man skall kunna böja upp bilden och läsa en text som är förtryckt i albumet. Storlek på bilderna ca 48x33 mm. Bilderna fanns att köpa i små påsar, 6 bilder för 50 öre.

Katalog VM 1970

Till vänster ruta i albumet, till höger baksida bild.

Totalt 36 A4- sidor, omslag fram- och baksida. Varannan sida med porträtt, varannan med textpresentation av resp spelare. Text fullt läsbar.
PRIS: 75:-

Katalogen i "miniformat. Totalt 272 VM-spelare med presentation.

Halva Sveriges trupp ovan.
Trots 32 spelare missade man Claes Cronqvist och Sten Pålsson som ingick i den slutliga VM-truppen.
Spelare som är med i albumet, men inte kom till VM: Inge Danielsson, Ove Eklund, Björn Eriksson, Göran Hagberg, Christer Hult, Hans Johansson, Jan Karlsson, Sven Lindman, Håkan Magnusson, Roger Magnusson och Staffan Tapper.

Spelarpresentationerna som finns förtryckta i albumet

VM-affischen nr 2 1970

Utsidan av VM-affischen.

Till VM 1970 gav Williams förlag ut VM-affischen Nr 2 1970. Det är en mapp bestående av tre blad (6 sidor), med 25 svenska + 15 internationella spelare. Själva mappen kunde köpas för 4:75, medan en påse med 6 bilder kostade 50 öre. 
På mappen står det, överst: Jättebild i färg på Sveriges VM-lag, samt under denna text "Dessutom allt om VM! På en stor plansch med tabeller, VM-historia m.m." 
Förmodar (utan att veta) att det avser en plansch som låg lös i mappen. Själv har jag aldrig sett denna affisch, kan det möjligen vara VM-affischen Nr 1 (eftersom mappen har Nr 2). Är mitt antagande rätt, någon som kan bringa klarhet i detta ?

Insidan på VM-affischen, sida 1 Sverige 12 spelare

Sida 2, 13 svenska spelare + engelsmannen Colin Bell.

Sista sidan med ytterligare 14 internationella stjärnor